Hifa-Oil

Novosti

HIFA OIL PREUZELA NJEMAČKU FIRMU LB PROFILE: „SLOBODNA BOSNA“ JE DOZNALA DETALJE OVE NAJVEĆE AKVIZICIJE U POVIJESTI TEŠANJSKE FIRME

HIFA OIL PREUZELA NJEMAČKU FIRMU LB PROFILE: „SLOBODNA BOSNA“ JE DOZNALA DETALJE OVE NAJVEĆE AKVIZICIJE U POVIJESTI TEŠANJSKE FIRME

HIFA OIL PREUZELA NJEMAČKU FIRMU LB PROFILE: „SLOBODNA BOSNA“ JE DOZNALA DETALJE OVE NAJVEĆE AKVIZICIJE U POVIJESTI TEŠANJSKE FIRME

 Sredinom protekle sedmice na stranicama Slobodne Bosne objavili smo vijest da je privatna firma iz Tešnja EURO ROAL (inače firma kćerka kompanije HIFA Oil) kupila njemačku firmu LB Profile, no više detalja o ovoj, za naše uvjete spektakularnoj transakciji doznali smo tek danas kada su se predstavnici EURO ROALA vratili u Tešanj nakon uspješno okončanih pregovora u Njemačkoj. 

Direktor tešanjske firme EURO ROAL Admir Djedović nije želio otkriti cijenu koju su platili za preuzimanje njemačke firme, no kaže da su pobijedili u takmičenju više zainteresiranih kupaca koji su bacili oko na renomiranog njemačkog proizvođača PVC profila.

-Kompanija je u odličnom stanju. Opremljena je naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila. Od 1960. godine razvijaju sisteme profila široke namjene, prvenstveno za vrata i prozore, kao i industrijske profile. Posjeduju ogromna iskustva, znanja i prednosti u branši ekstrudiranja u raznim sistemima PVC profila. Na osnovu kompetentnosti na području proizvodnje i rada na ekstruderima, u mogućnosti su razvijati specifične profile na zahtjev kupaca sa visokim parametrima pouzdanosti i funkcionalnosti, i zbog svega toga bilo je puno investitora zainteresiranih za preuzimanje firme. No, mi smo pobijedili zahvaljujući najubjedljivijoj ponudi, otkriva Admir Djedović u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Prema njegovim riječima, njemačka firma LB Profile smještena je u mjestu Herbstein, u saveznoj pokrajini Hessen, zapošljava ukupno 45 radnika, pogoni su smješteni na 26.700  kvadratnih metara, firma ima 12 instaliranih linija ekstrudera, kao i automatske linije proizvodnje. 

-Ali najveća vrijednost firme je sjajan tim inžinjera i visokokvalificiranih radnika, koji su pored ostalog poznati i po nizu inovacija i kreativnih rješenja. Za nas je važno da cijela ekipa ostane na okupu, i to smo uspjeli ispregovarati. LB Profile prvenstveno posluje u Njemačkoj, ali imaju solidan plasman i na tržište Evropske unije, osobito Nizozemske i Belgije. Naša suradnja s njemačkom firmom traje od jeseni prošle godine, i u kratkom vremenu uspostavili smo odlične poslovne odnose s obostranim respektom, i to nam je otvorilo vrata da počnemo pregovore oko preuzimanja firme, kaže Djedović.

Direktor tešanjske firme EURO ROAL Admir Đedović napominje da je preuzimanjem njemačke firme zaokružena cijela paleta repromaterijala – umjetnih profila - od aluminija, inoksa, a sada i PVC-a.

-EURO ROAL zapošljava 40 radnika i jedan je od vodećih distributera aluminijskih i PVC profila, materijala od inoksa i građevinskih okova u BiH. Mi smo prošle godine povećali prihode za 45% u odnosu na 2015. Ukupna prodaja aluminijskog asortimana 2016. iznosila je 1.300 tona, dok je za asortiman od inoksa količinska prodaja iznosila 1.200 tona. Prošle godine zaposlili smo 18 novih radnika, a povećan je i skladišni prostor sa ukupno novih 3.500 m2 za asortiman od inoksa. To znači da smo preuzeli firmu u Njemačkoj koja je veća od naše firme u BiH, i naravno da to ne bismo postigli bez  cijele grupe HIFA OIL koja je stala iza nas. Sada imamo dobru kombinaciju proizvodnje i prodaje, i to je naša glavna strateška prednost, kaže Djedović.

Direktor EURO ROALA kaže da će njihovu njemačku firmu voditi isti menadžerski tim kao i do sada, i da će se  jedine promjene ogledati u povećanju obima proizvodnje i broja zaposlenih radnika.

„Postoji prostor za rast i na njemačkom i na našem tržištu, kao i na tržištu čitave regije koje sada namjeravamo još ozbiljnije napasti kako bismo iskoristili konkurentsku prednost. Naš je cilj biti lider na tržištu BiH i regije u ovom biznisu i mislim da smo na najboljem putu da taj cilj i ostvarimo u naredne dvije do tri godine, samouvjereno kaže direktor tešanjskog EURO ROALA, Admir Djedović.

"LIČNA KARTA" GRUPE HIFA

Tešanjska grupa HIFA u privatnom je vlasništvu braće Ahmetlić - Hajrudina, Izudina i Fahrudina, a naziv firme je zapravo akronim njihovih imena i prezimena.

HIFA OIL (koju kontrolira Izudin Ahmetlić) lider je u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivata na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona. Prošla godina je okončana sa ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u 9 zemalja regiona.

Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, a sada i LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

Uz ovu u Njemačkoj, u 2017. godini planirane su nove akvizicije u područjima koja će pojačati tržišnu poziciju kompanija kćerki. Cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište sa jakom HIFA OIL i sa njenim tehnološki superiornim kompanijama kćerkama. 

Osim toga, planirana je i modernizacija najvećih naftnih terminala u BiH, recertifikacija po ISO 14001 standardu koji se odnosi na ekologiju, kao i izgradnja benzinskih pumpi u vlasništvu HIFA OIL.

Povezani sadržaj

ZAJEDNIČKI NASTUP HIFA-OIL I ČLANICA GRUPACIJE NA 16. SAJMU PRIVREDE TEŠANJ
ZAJEDNIČKI NASTUP HIFA-OIL I ČLANICA GRUPACIJE NA 16. SAJMU PRIVREDE TEŠANJ

Hifa-Oil Grupacija i ove godine učestvuje na Sajmu privrede u Tešnju, najznačajnijem privrednom događaju u Bosni i Hercegovini.

Pročitaj više
ENERGETSKA KRIZA ILI IZAZOV?! KOMPANIJA HIFA-OIL BIH SPREMNA SA SKLADIŠNIM I VOZNIM KAPACITETIMA
ENERGETSKA KRIZA ILI IZAZOV?! KOMPANIJA HIFA-OIL BIH SPREMNA SA SKLADIŠNIM I VOZNIM KAPACITETIMA

Hifa-Oil je kompanija koja je najveći privatni distributer naftnih derivata iz Bosne i Hercegovine, a čije poslovanje nije vezano samo za bosanskohercegovačko, nego i za 11 tržišta Jugoistočne Evrope.

Pročitaj više
SVEČANO OTVOREN NOVI KOMPLEKS HIFA-OIL GRUPACIJE U SARAJEVU
SVEČANO OTVOREN NOVI KOMPLEKS HIFA-OIL GRUPACIJE U SARAJEVU

Danas, 08. septembra 2022.godine, otvoren je dio novog kompleksa Hifa-Oil Grupacije na adresi Kurta Schorka b.b., Dobrinja – Sarajevo.

Pročitaj više
SASTANAK KOMORSKOG INVESTICIONOG FORUMA ZAPADNOG BALKANA I UDRUŽENJA PRIVREDNIKA BIZNIS CENTAR  JELAH-TEŠANJ
SASTANAK KOMORSKOG INVESTICIONOG FORUMA ZAPADNOG BALKANA I UDRUŽENJA PRIVREDNIKA BIZNIS CENTAR JELAH-TEŠANJ

Dana 25. augusta u kancelarijama kompanije Hifa-Oil, Tešanj održan je sastanak Komorskog investicionog foruma zemalja Zapadnog Balkana.

Pročitaj više

Članice grupacije HIFA OIL