Hifa-Oil

Novosti

INTERVJU: VENAN HADŽISELIMOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR

INTERVJU: VENAN HADŽISELIMOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR

INTERVJU: VENAN HADŽISELIMOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR

PREUZIMAMO ZNAčAJNU ULOGU I NA REGIONALNOM TRŽIŠTU

Vrijeme je za sumiranje poslovnih rezultata iz 2012. godine. Možete li nam reći jeste li zadovoljni postignutim?

– Možemo sa zadovoljstvom reći da će i u ovoj godini biti planirani trend rasta, tako da naša očekivanja idu u pravcu poboljšanja rezultata poslovanja, kako u količinskom, tako i u vrijednosnom smislu, sa posebnim naglaskom kontinuiranog nastavka povećanja izvoznih aktivnosti u Crnoj Gori, Makedoniji,Kosovu, Albaniji, Bugarskoj,ali i na hrvatskom tržištu.

Kakva je uloga HIFA OIL-a unutar bh. naftne industrije i uokviru Udruge prometnika naftnim derivatima u FBiH?

– HIFA OIL, prema rezultatima i pokazateljima, predstavlja lidera u distribuciji nafte i naftnih derivata,uključujući distribuciju bijelih i crnih derivata, na području Bosne i Hercegovine. Također, veoma je prepoznatljiv faktor i učesnik svih dešavanja u ovoj djelatnosti. Smatramo da je takva pozicija stvorena permanentnim, kontinuiranim i kvalitetnim radom. Aktivni smo učesnik svih aktivnosti, ali i cijenjeni član Udruženja prometnika naftnih derivata u FBIH, koja je jedna od rijetkih organizacija koje predstavlja kvalitetan sistem udruživanja i skup svih kompanija koje djeluju organizovano, a sve u cilju da bude korektan partner svih onih koji imaju interes da sarađuju satakvim udruženjem. Prije svega mislim na institucije vlasti, ali i druge poslovne partnere ili, recimo, krajnje potrošače.

Kako ocjenjujete konkurenciju na bh. naftnom tržištu?

– Vrijeme pokazuje da se uvozom i distribucijom može baviti mali broj kompanija koje mogu zadovoljiti mnogo zahtjeva krajnjih klijenata.Mišljenja sam da će naredni period pokazati ko je spreman na izuzetno rigoroznu i intenzivnu konkurencijukoja jeste ili će se pojaviti na tržištu Bosne i Hercegovine. Svakako,HIFA OIL ima viziju da zadrži trenutnu poziciju, pripremajući se za sve koji nas smatraju adekvatnim konkurentom. Ujedno, još uvijek postoje, istina, pojedinačni slučajevi narušavanja konkurencije, kroz cjenovnu politiku ili na neki drugi način. Međutim, poslovna saradnja se bazira na sasvim drugim principima i prednostima koje su ključne,a čije elemente naša kompanija izuzetno koristi.

Koliko Vam je važna kvaliteta goriva i ostalih proizvoda iz ponude?

– Apsolutno bitna, bez ikakve dileme. Reći ću vam samo jedan primjer. U našoj kompaniji od početka našeg djelovanja nije pronađen niti jedan negativan uzorak naftnih derivata kako u distribuciji,tako i maloprodaji i od tog pravila i odnosa prema kvalitetu nikada ne želimo odustati.

Koliko tržišta trenutno pokrivate?

– HIFA OIL je prepoznatljiv dobavljač na području čitave Bosnei Hercegovine. Struktura naših kupaca je takva da nije ograničenasamo na BiH, naprotiv, mi preuzimamo značajnu ulogu i na regionalnimtržištima, pa i šire.

Već ste spomenuli Vaša očekivanja u vezi izvoza za narednu godinu. Možete li nam reći malo
više o tome?

– Kao što sam već spomenuo, naša su očekivanja kontinuirano povećanje izvoznih aktivnosti u Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Bugarsku i na hrvatsko tržište. Također, sami rezultati za prethodni period pokazuju da ćemo imati rastući trend prodaje,kako u BIH, tako i na spomenutim tržištima. Kada govorimo o procentualnom iznosu, onda možemo reći da ćemo ove godine od ukupno prometovanih količina oko 15% distribuirati na međunarodnom tržištu.

Obzirom da izlazite na međunarodno tržište, da li imate ili da li planirate suradnju sa multinacionalnim kompanijama?

– HIFA OIL više nije samo domaći lider, nego i regionalno orijentiranakompanija koja sarađuje sa dosta velikim kompanijama u ovoj oblasti i svakako da namjeravamo širiti krug svojih poslovnih partnera, dobavljača koji traže modus više da im postanemo partner, ali i, s druge strane, mi pokušavamo pronaći korektne poslovne partnere koji mogu biti naša produžena ruka na drugim tržištima.

Šta mislite o radu rafinerije Brod? Smatrate li je odgovarajućim poslovnim partnerom?

– Rafinerija Brod je od samog obnavljanja proizvodnje naš poslovni partner, odnosno naša kompanija je prepoznata kao jednaod najozbiljinih u poslovnimodnosima, a vjerujemo da i oni radeći sa nama razmišljaju strateškii dugoročno, obzirom dami svoje aktivnosti baziramo nadugoročnim poslovnim odnosima.HIFA OIL d.o.o. je neupitno najveći kupac svih vrsta bitumena,i snabdjevač gotovo svih najozbiljnijih firmi iz oblasti cestogradnje. Naša saradnja iz godine u godinuje sve obimnija kapacitativno, i više nema dileme da je rafinerija Bosanski Brod do sada dala izuzetan doprinos u stabilnosti tržišta Bosne i Hercegovine po pitanju snabdijevanja derivatima svih vrsta.Također, Rafinerija Brod je od velikog značaja za stabilizaciju cijena, u odnosu na ostale proizvođačeu regionu.

U fokusu naftne industrije trenutno je prodaja OMW pumpi NIS-u iz Srbije. Jeste li i Vi bili zainteresirana strana i vidite li se u toj priči?

– Naš vlasnik, a ujedno i generalni direktor kompanije Izudin Ahmetlić je u nekoliko navrata obavijestio javnost o našoj zainteresiranosti za ovaj projekat, te vam mogu samo reći da smo bili aktivni sudionik tog procesa i učestvovali u dostavljanju zvanične ponude.


– BiH u odnosu na regiju, ali i Evropu, ima najniže cijene goriva. Od kakvog je to značaja za Vašu kompaniju, ali i za naftnu industriju u našoj zemlji?

– Sasvim je sigurno da niti jedna kompanija ne može utjecati na svjetska kretanja cijena naftnih derivata, a čije se promjene reflektiraju i na naše tržište. Kad bi se znalo ili bilo moguće fiksiraticijene ove vrste robe, postojala bi i sigurnost u mnogim aspektima poslovanja. Ono što mi možemo je prilagođavati se uvjetima na tržištu i pokušati da proporcionalno takve promjene prenesemo i na naše tržište.

Kakav stav imate u vezi akciza na gorivo, te šta mislite o politici odvajanja sredstava za puteve?

– BiH nije pojedinačni i jedini slučaj da se uvode akcize na gorivo, a sve u cilju poboljšanja, recimo putne ili druge infrastrukture. Svakako, ukoliko se to radi, treba postojatimjera i kvalitetno objašnjiva namjera korištenja sredstava, kako ne bi opteretili krajnje potrošače u punom smislu.

Surađujete li s bankama u BiH? Mogu li naše banke pratiti Vaše investicione planove?

– Naravno. Bilo bi pomalo pretjereno reći da i mi kao velika kompanija nemamo poslovne odnose sa bankama. Naš princip rada sa bankama se zasniva pomalo na drugačijim elementima saradnje. Osim toga što bi trebali imati najbolje uslove, postojii nešto što nazivamo dodatna vrijednost usluzi koje banke nude, a ne nalaze se u osnovnom proizvodu kao što je kredit ili bankovna garancija. Sve banke koje rade sa nama odlično znaju naš priliku da u svom portofoliju klijenata imaju kompaniju kao što je naša.

Od čega zavisi poslovni plan za narednu godinu?

– Ovisi od mnogo elemenata, no mi nikada nismo proširivali svoje poslovne aktivnosti bez adekvatno pripremljenog plana, ali nismo ni težili da postavimo nerealne parametre takvog planiranja. Svakako,trend rasta bi trebao da se održi u istom ili sličnom omjeru kao u 2012.godini.

Na kraju, nekoliko riječi o strukturi zaposlenih. Je li Vam stalo da Vaš kadar prati savremene trendove u poslovanju, ulažete li u treninge i dodatno usavršavanje kadra?

– HIFA OIL je, po mom skromnom sudu, jedna od najmlađih, ali i najiskusnijih kompanija u BiH. Naši su uposlenici, naravno osim segmenta transporta, visokoobrazovani kadrovi, jer samo takvi mogu pratiti trendove i standarde koji im se nameću. Oni svojim radom u našoj kompaniji stiču veliko i nemjerljivo iskustvo koje omogućava samo napredak u karijeri.

Povezani sadržaj

Tim kompanije Hifa Oil prikupio najviše sredstava za žene oboljele od karcinoma dojke!
Tim kompanije Hifa Oil prikupio najviše sredstava za žene oboljele od karcinoma dojke!

Rezultati kampanje vođene od strane evropske organizacije Think Pink - zajedno smo jedno, predstavljeni su jučer u Sarajevu, a o važnosti prevencije karcinoma dojke i institucionalnoj podršci projektu govorili su regionalna direktorica Udruženja Think pink – Nela Hasić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field, te predstavnice kompanija UniCredit BiH i VISA Amina Mahmutović i Maida Slatina Mehmedagić. Obzirom da je glavni cilj ove aktivnosti usmjeren ka prikupljanju sredstava, od ukupno 5.500 građana koji su se okupili u 200 timova kojima se pridružilo više od 700 kompanija prikupljeno je 85.000 KM a najviše sredstava skupio je tim kompanije Hifa Oil sa ukupno 5.100 KM skupljenih sredstava. Kompaniji Hifa Oil je uručena nagrada od strane organizacije Think Pink. Novcem prikupljenim od registracija bit će organizovani besplatni mamografski pregledi u ruralnim dijelovima BiH, podijeljeni paketi prve pomoći za svaku novooperisanu ženu, te organizovane druge aktivnosti kojima se radi na pružanju podrške oboljelim ženama. “Na našem prvom sastanku smo direktorici organizacije Think Pink - zajedno smo jedno, koja se bavi pružanjem pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke Neli Hasić obećali da će naš tim biti pobjednički te da ćemo skupiti najviše sredstava na platformi raceforthecure.eu. Naše riječi pratila su i djela. Tim Hifa Oil jeste skupio najviše sredstava od svih timova na što smo izuzetno ponosni. Nastavit ćemo saradnju sa Think Pink organizacijom, a već u mjesecu Oktobru će uposlenice Hifa Oil grupacije dobiti besplatan mamografski pregled.” Kazala je ambasadorica projekta i direktorica marketinga Hifa Oil-a Sumeja Ahmetlić. Kompanija Hifa Oil kao najveći privatni naftni distributer u Bosni i Hercegovini ima obavezu podržati projekte humanog karaktera, te će s tom idejom djelovati i u budućnosti. Hifa Oil - Energija koja pokreće!

Pročitaj više
ISOMAX LOYALTY CLUB DARUJE ELEKTRIČNI ROMOBIL!
ISOMAX LOYALTY CLUB DARUJE ELEKTRIČNI ROMOBIL!

Ne propusti šansu da baš ti budeš sretni dobitnik potpuno novog električnog romobila! Isomax loyalty club uzvraća vjernost - svi članovi koji do 28.10. izvrše kupovinu na bilo kojoj Hifa Oil benzinskoj stanici koristeći svoju Isomax loyalty card automatski ulaze na popis za izvlačenje dobitnika! 28.10. je proglašenje jednog sretnog dobitnika koji će biti nasumično kompjuterski odabran. Jer lojalnost se uzvraća. Sretno!

Pročitaj više
Kompanija HUAWEI predstavila nova rješenja za pristupačniju solarnu energiju
Kompanija HUAWEI predstavila nova rješenja za pristupačniju solarnu energiju

30.08-01-09. 2021 godine, Bosna i Hercegovina - Kompanija HUAWEI u saradnji sa HIFA-OIL d.o.o sektorom za prodaju, izgradnju i održavanje solarnih sistema „Euro Solar“ i „SKE“ kompanijom predstavila je nova rješenja za pristupačniju solarnu energiju. U skladu sa globalnim trendovima, do 2040. godine predviđeno je da će najmanje 40% sveukupno korištene energije dolaziti upravo iz obnovljivih izvora.

Pročitaj više
Kompanija Hifa Oil - najznačajniji privatni naftni distributer u Bosni i Hercegovini danas je svečano ozvaničila pokretanje novog sektora Euro Solar
Kompanija Hifa Oil - najznačajniji privatni naftni distributer u Bosni i Hercegovini danas je svečano ozvaničila pokretanje novog sektora Euro Solar

Euro Solar se bavi distribucijom opreme za solarne elektrane koji podrazumijevaju solarne panele, invertere, konstrukcije za postavljanje solarnih elektrana na svim vrstama objekata kao i svim tipovima terena, solarne kolektore/bojlere i svu ostalu opremu neophodnu za izgradnju solarnih elektrana.

Pročitaj više

Članice grupacije HIFA OIL