Hifa-Oil

Novosti

VENAN HADŽISELIMOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR HIFA-OIL GRUPACIJE - SLIJEDI JOŠ JEDNA AKVIZICIJA U METALNOJ INDUSTRIJI I OTVARANJE NOVIH POGONA

VENAN HADŽISELIMOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR HIFA-OIL GRUPACIJE - SLIJEDI JOŠ JEDNA AKVIZICIJA U METALNOJ INDUSTRIJI I OTVARANJE NOVIH POGONA

VENAN HADŽISELIMOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR HIFA-OIL GRUPACIJE - SLIJEDI JOŠ JEDNA AKVIZICIJA U METALNOJ INDUSTRIJI I OTVARANJE NOVIH POGONA

Tešanjska kompanija za promet nafte i naftnih derivata Hifa-Oil, nedavno je kupila njemačku kompaniju sa najdužom tradicijom u proizvodnji PVC profila - LB.Profile. Akvizicija kompanije poznate po inovacijama u ovoj obasti uslijedila je nakon što je Euro-Roal, firma kćerka Hifa-Oil grupacije, u oktobru prošle godine postigla partnerstvo za distribuciju proizvoda LB.Profile na tržištu BiH. U intervjuu za eKapiju, izvršni direktor Hifa-Oil grupacije Venan Hadžiselimović otkriva da to neće biti jedini takav potez u ovoj godini. 

Naime, tešanjska kompanija planira još jednu akviziciju u metalnoj industriji, čime će ojačati poziciju kćerke firme Euro-Metali na domaćem i regionalnom tržištu. Osim toga, Hadžiselimović najavljuje da u ovoj godini slijedi otvaranje novih pogona koji će proširiti sadašnje kapacitete firmi. 

Hifa-Oil i dalje drži lidersku poziciju na domaćem tržištu u distribuciji nafte i naftnih derivata, sa 20% udjela u tržištu bijelim derivatima, i lidersku poziciju u zemljama regije u segmentu crnih derivata.

eKapija: Hifa-Oil grupacija je nedavno kupila njemačkog proizvođača profila za vrata i prozore LB.Profile. To je ujedno i vaša prva inostrana akvizicija, što je veliki korak za jednu domaću kompaniju. Koji su dalji planovi povodom te akvizicije i šta će ona donijeti tržištu BiH? 

- Prva naša inozemna akvizicija omogućit će da Euro-Roal kao lider u BiH u distribuciju aluminijskih, inox, a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU. LB.Profile već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, sa ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem. Nakon ove akvizicije ništa više neće biti isto. To znači da naš rast i razvoj nećemo više bazirati u najvećoj mjeri na organskom rastu Hifa-Oil i njenih kompanija kćerki. Strane akvizicije su postale sastavni dio našeg poslovanja. Naš cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište sa jakom Hifa-Oil i sa našim tehnološko superiornim kompanijama kćerkama.

eKapija: Na koje sve načine planirate jačati poziciju grupacije na regionalnom i evropskom tržištu u narednom periodu? Koja tržišta su na meti?

- Sa našim proizvodima i uslugama prisutni smo u 9 zemalja regiona. Hifa-Oil je zadržala lidersku poziciju u distribuciji crnih derivata, a na tržištima u regiji očuvan je status najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg distributera o čemu govori saradnja sa najvećim kompanijama iz oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama regiona. 


Također, prema svim pokazateljima Hifa-Oil je narasla na više od 20% tržišnog udjela u prodaji bijelih derivata u BiH. Prošla godina je okončana sa ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u zemaljama regije. Dodamo li ovome posljednju akviziju u Njemačkoj, kao i nove koje namjeravamo izvršiti, vjerujemo da će se naša pozicija na tržištima metalnih profila i čelika, zatim peleta i malina na tržištima regije i Evrope značajno poboljšati. 

eKapija: Njemački LB.Profile je sedma kćerka firma Hifa-Oil grupacije. Planirate li još neke akvizicije tokom 2017. godine? U kojim sektorima? 

- Akvizicija LB.Profile ima za cilj da naša kompanija kćerka Euro-Roal postane glavni distributivni centar PVC profila za tržište Bosne i Hercegovine, kao i regije Balkana, sa povećanjem udjela i na tržištu EU i šire. Planirana je i još jedna akvizicija u metalnoj industriji koja ima za cilj jačanje pozicije na domaćem i regionalnom tržištu još jedne naše kompanije kćerke - Euro-Metali. 

Također, uz akvizicije o kojima sam govorio, planirano je proširenje kapaciteta firmi. Euro-Roal će značajno proširiti kapacitete u ovoj godini. Kapaciteti će biti prošireni i kod firme Euro-Metali koja se bavi trgovinom proizvoda i poluproizvoda crne metalurgije. Osim planirane akvizicije, u ovoj godini bit će pušten u rad i novi objekat od 3.500 m2. 

Proširenje kapaciteta očekuje i Euro-Stil, kompaniju kćerku Hifa-Oil koja je jedan od lidera u distribuciji peleta i briketa u BiH, kako u ovom segmentu poslovanja, tako i u segmentu otkupa, prerade i skladištenja voća i povrća. Za 2017. godinu planirano je proširenje asortimana poljoprivrednih kultura koje će ova firma otkupljivati, kao i agresivniji nastup na domaćem veleprodajnom tržištu voća i povrća. 

eKapija: Kakvi su bili poslovni rezultati grupacije tokom 2016. godine? Da li ste zadovoljni i koliko se oni razlikuju u odnosu na ranije godine?

- Hifa-Oil i sve njene kćerke kompanije Euro-Roal, Euro-Metali, Euro-Stil, Euro-Power, Petrobit i Bitrol Slovenija, a sada i LB.Profile, poslovale su uspješno u prošloj godini, završivši 2016. sa povećanim udjelima u tržištu svaka u svojoj branši. Upravo takvo višegodišnje uspješno poslovanje stvorilo je preduvjete za nove akvizicije i širenja kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Hifa-Oil je kompanija iz koje je sve nastalo i prirodno je da bude generator razvoja cijele grupacije. Tako će ostati i u budućnosti. 

eKapija: Koji su najznačajniji poslovni uspjesi vaših kompanija tokom 2016? Koliki je sada njihov tržišni udio? 

- Od projekata u prošloj godini izdvajamo okončanje priprema za početak snabdijevanja aviokompanija na Aerodromu Sarajevo. Također, osigurani su preduvjeti za terminalsko poslovanje čime je obezbijeđena alternativa snabdijevanja svih derivata u BiH, sa ciljem postizanja sigurnosti snabdijevanja tržišta BiH. Izvršena je recertifikacija po standardu ISO 9001. Ponovno smo izabrani kao najbolji dobavljač za NATO snage u BiH, a bilježimo i nastavak isporuka putnog bitumena za izgradnju putne infrastukture u 9 zemalja regije.

Hifa-Oil je zadržala lidersku poziciju na domaćem tržištu u distribuciji nafte i naftnih derivate sa 20% udjela u tržištu bijelim derivatima, i liderskom pozicijom u zemljama regije u segmentu crnih derivata. Sve kompanije su poslovale pozitivno, uz istodobno povećanje broja zaposlenih. Cijela grupacija ukupno zapošljava u ovom trenutku oko 260 radnika.

eKapija: Nedavno je najavljeno da planirate 10 mil KM vrijedna ulaganja u važne projekte. Na čemu će biti fokus na polju investicija i šta spremate za domaće tržište u 2017?

- Projekti investicija su uglavnom vezani za modernizaciju terminala koje smo već akvizirali, kao i za proširenje kapaciteta naših kompanija. Riječ je o nekim strateškim potezima koji će još više učvrstiti pozicije Hifa-Oil kao i naših kćerki kompanija na tržištima na kojima poslujemo. Osim toga, planirana je i recertifikacija po ISO 14001 standardu koji se odnosi na ekologiju, kao i izgradnja benzinskih pumpi u vlasništvu Hifa-Oil. 

eKapija: Prema najavi menadžmenta, Hifa-Oil planira i modernizaciju najvećih naftnih terminala u BiH. O kojim terminalima je riječ i šta će ta investicija podrazumijevati? 

- Hifa-Oil je u izabrana za najpovoljnijeg ponuđača u kupovini Terminala tečnih goriva kapaciteta cca. 12.840 m3 koji su bili u vlasništvu Željezare Zenica, a koje zbog neodržavanja ili nekorištenja u dužem vremenskom roku zahtijeva značajne tehničko-tehnološke promjene i ulaganja. Početna, ali i naknadna investicija imaju višestruki značaj. Prije svega društveni, jer uplatom sredstava rješavaju se dugogodišnja potraživanja po raznim osnovama, uključujući i obaveze za određene radnike Željezare. Tu je i ugovorna obaveza upošljavanja određenog broja postojećih ljudi, te prema planu aktivnosti i novih uposlenika, čime se doprinosi smanjenju nezaposlenosti u Zenici. 

I na koncu rečeno, sa poslovnog aspekta Zenica i Bosna i Hercegovina dobijaju najveće i najsavremenije privatne terminale sa novom opremom i tehnologijama, a kupci i tržište, kao i sama država, sigurnost i dugoročnu stabilnost snabdijevanja. 

eKapija: Pred kraj godine Parlament je odbio povećanje akcize na gorivo u BiH. Koji je Vaš stav povodom tog prijedloga, s obzirom na to da su vlasti namijenile taj novac za izgradnju Koridora 5C?


- Koridor 5C, kao i ostali planirani koridori kroz Bosnu i Hercegovinu, trebali su biti izgrađeni prije 40 godina, još za vrijeme bivše zajedničke države. Novca je bilo, jer je Bosna i Hercegovina bila jedna od republika sa najboljim omjerom razmjene roba i usluga sa inozemstvom. Zašto to nije urađeno možemo špekulirati, ali ostaje činjenica da je Bosna i Hercegovina u svoju samostalnost ušla bez i jednog kilometra autoputa. Na našoj generaciji je sada da gradimo ovu državu, a jedan od preduvjeta razvoja su i cestovne komunikacije. Isto tako, potrebne su nam brze ceste koje bi imale za cilj povezivanje velikih gradova u našoj zemlji, zatim moderni željeznički i avio koridori, kao i informacijsko-komunikacijski koridori. 

Jedan od načina finansiranja izgradnje autoputeva su i akcize. Što se tiče poslovanja sa aspekta naftnih kompanija, ali i krajnjih potrošača, razumljivo je da akcize budu manje. Međutim, s druge strane, jasno nam je da ovakav način finansiranja značajnih infrastrukturnih projekata zahtijevaju prije svega kreditori, a da li je to najbolji način, ili postoji li drugi, želim vjerovati da oni koji donose odluke znaju bolje. Dakle, ako je javni interes da se grade autoputevi, ako je to interes građana ove zemlje, ni mi ne bi trebali biti izuzetak. 

Povezani sadržaj

15. PARTNER SE PRIDRUŽIO ISOMAX MREŽI
15. PARTNER SE PRIDRUŽIO ISOMAX MREŽI

Mališić MP d.o.o. Čitluk je petnaesti partner koji se pridružio Isomax mreži i u svoju ponudu uvrstio visokokvalitetno Isomax gorivo. Benzinske pumpe Mališić Petrol nalaze se na adresi Put za Ljubuški broj 2 Međugorje i Zvirovići bb Čapljina te na obje lokacije možete pronaći Isomax benzin i dizel aditivirano gorivo visokih performansi.

Pročitaj više
14. ISOMAX PARTNER JE SELAK D.O.O. ČITLUK
14. ISOMAX PARTNER JE SELAK D.O.O. ČITLUK

Rapidan rast Isomax mreže nastavlja se pridruživanjem još jednog Isomax partnera u Čitluku, Selak d.o.o. Selak d.o.o. posluje sa dvije benzinske pumpe na adresi Neretvanska 53 i Kralja Tomislava 180 te Vam je na obje ove lokacije sada dostupno visokokvalitetno Isomax aditivirano gorivo.

Pročitaj više
OIL MEĐUGORJE D.O.O. PRIDRUŽIO SE MREŽI ISOMAX PARTNERA
OIL MEĐUGORJE D.O.O. PRIDRUŽIO SE MREŽI ISOMAX PARTNERA

Isomax, visokokvalitetno premium gorivo za benzinske i dizelske motore sada možete pronaći i na benzinskoj pumpi Oil Međugorje d.o.o. koja se nalazi na adresi Ulica Majke Terezije br.17 Čitluk.

Pročitaj više
EUROTRANS BP JE 12. ISOMAX PARTNER
EUROTRANS BP JE 12. ISOMAX PARTNER

Isomax mreža partnera nastavlja svoju ekspanziju, a dvanaesti Isomax partner koji je u svoju ponudu uveo Isomax gorivo je Eurotrans d.o.o. Gradačac. Na Eurotrans benzinskoj pumpi, na adresi Šehitluci 80 u Gradačcu, možete pronaći Isomax gorivo Hifa Oil-a razvijeno u saradnji sa 4. najvećim proizvođačem nafte u svijetu – francuskom naftnom kompanijom Total.

Pročitaj više

Članice grupacije HIFA OIL